Beczki, których używamy

Aby powstała dobra whisky, niezbędne są dobrej jakości beczki do jej maturacji.

Millside Distillery używa tylko najlepszej jakości beczek, zarówno po bourbonie, jak i po sherry. 

Korzystamy także z beczek po włoskim winie marsala. 

 

BECZKI PO BOURBONIE:

Najbardziej popularne beczki do maturacji whisky pochodzą z USA. Są to beczki po amerykańskim bourbonie. Zwykle mają pojemność

200 litrów (barrel) i 250 litrów ( hogshead). Beczki takie sprowadzamy prosto z USA, z takich destylarni jak Heaven Hill czy Four Roses.

W naszej destylarni używamy głównie małych beczek po bourbonie Koval, sprowadzonych prosto z Chicago. Są to beczki o pojemności

30gal, czyli około 115 litrów. 

Tak więc maturacja przebiega szybciej niż w standardowych dużych beczkach.

Wszystkie beczki po bourbonie są beczkami "first fill" czyli z pierwszego napełnienia. 

                   

 

BECZKI PO SHERRY:

Whisky z beczek po sherry ma wielu fanów. Dlatego też część naszego destylatu leżakuje w beczkach po sherry.

Sherry to wzmacniane hiszpańskie wino, które produkowane jest w okolicach Jerez de la Frontera. 

To właśnie stamtąd  pochodzą nasze beczki. Korzystamy zarówno z beczek z tzw. systemu solera jak i z beczek sezonowanych. 

Beczki z systemu solera są konstruowane ze starych beczek, w których sherry leżało przez wiele lat.

Natomiast beczki sezonowane, są  to beczki, które zostały napełnione sherry i po upływie kilku miesięcy lub lat, sherry jest opróżniane.

Taka beczka również doskonale nadaje się do maturacji whisky. 

Nasza whisky leżakuje w beczkach po różnych rodzajach sherry: oloroso, pedro ximenez, palo cortado, amontillado, manzanilla oraz fino.

                      

 Beczka z systemu solera.

                      

Beczka sezonowana. 

 

BECZKI PO MARSALI:

 

Marsala jest to wzmacniane wino produkowane na zachodnim brzegu Sycylii.

To właśnie w miejscowości Marsala od 1866 roku działa Cantina Martinez, która jest naszym dostawcą beczek po marsali. 

Beczki te charakteryzują się sporą wielkością, bo aż 225 litów, więc na efekt leżakowania przyjdzie nam poczekać sporo lat...

 

                        

 

Stawiamy na jakość beczek!  To jedyna możliwa droga do dobrej polskiej whisky!

Kontakt